Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Етнографски ареален комплекс Златоград
100 национални туристически обекта: Етнографски ареален комплекс Златоград : cнимка 1 100 национални туристически обекта: Етнографски ареален комплекс Златоград : снимка 2 100 национални туристически обекта: Етнографски ареален комплекс Златоград : снимка 3
100 национални туристически обекта: Етнографски ареален комплекс Златоград : cнимка 4 100 национални туристически обекта: Етнографски ареален комплекс Златоград : снимка 5 100 национални туристически обекта: Етнографски ареален комплекс Златоград : снимка 6
100 национални туристически обекта: Етнографски ареален комплекс Златоград : cнимка 4 100 национални туристически обекта: Етнографски ареален комплекс Златоград : снимка 5 100 национални туристически обекта: Етнографски ареален комплекс Златоград : снимка 6
Описание:

Уникалният ”ЕТНОГРАФСКИ АРЕАЛЕН КОМПЛЕКС – ЗЛАТОГРАД” (ЕАК) e най-голямата съвременна забележителност на Златоградска община.

Идеята за създаването му е осъществена от собственика на фирма “БУЛТЕКС” ЕООД - инж. Александър Митушев, който осигурява необходимите материални средства и организация.
Той е първият в България (и засега – единствен!) частен етнографски ареален комплекс.
Комплексът е открит със съдействието и на Златоградската община на 24 май 2001 г. – в празничния ден, посветен на българската култура, просвета и славянска писменост.

Многобройните обекти, някои от които реконструирани с помощта на програмите ФАР и САПАРД разкриват и отразяват природо-географските особености и богатствата на хилядолетната история на Златоградския етно-културен ареал и преди всичко - на Златоград и селищата от общината. Неговата неповторимост се обуславя от:
* Динамичния показ на музейната експозиция и демонстрацията на традиционни трудови умения
* Новаторския експозиционен подход в занаятчийските работилници
* Разположението на обектите в сгради – архитектурни паметници на културата, включени в архитектурен резерват (най-големият в градовете на Родопите!), който е обитаван целогодишно от своите стопани.

Основна тенденция в развитието на ЕАК е увеличаването на броя на обектите му, обогатяване на съдържанието и повишаване качеството на услугите. Неговата структура обхваща: I. Културно-исторически обекти; II. Места за настаняване; III. Заведения за храна и развлечения, където има възможности се прилагат подходите на туристическата анимация и атракция. През 2004 г. ЕАК е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта в Република България. В началото на 2006 г. е обявен за “най-добър уникален етнографски комплекс в България през 2005 г.”. ЕАК вече има възможност чрез своите многобройни обекти да предлага на гостите си и двата типа туристически услуги – основни (нощуване, хранене и транспортиране) и спомагателни/допълнителни, комбинирани в разнообразни туристически пакети (еднодневни и многодневни).

Музейни експозиции
Обиколката на културно-историческите обекти в ЕАК започва обикновено от историко-етнографската музейна експозиция.
Тя се намира в една от двете сгради, съставляващи своеобразен архитектурен ансамбъл от втората половина на ХІХ век.
Още на входа гостите биват посрещани от облечена в местна традиционна носия служителка. Тя не само ги съпровожда, но и показва съществените особености на експонатите, свързани с традиционния бит и облекло на златоградчани. Особено интересна е демонстрацията на женските умения при тъкане и домашните занятия за подготовката на преждата – влачене, предене, пресукване и пр.

Терзийска работилница
В терзийската работилница представата за шивашкия занаят и превръщането му в съвременна професия се придобива както чрез една документална поредица от фотоси и две интересни колекции от ютии и шевни машини, така и чрез съвременното производство на работно облекло от “Бултекс” ЕООД.

Гайтанджийска работилница
В гайтанджийската работилница вниманието на посетителя се привлича от двата чарка – машините за плетене на гайтани. Те са повод за гордост – твoрение на българския технически гений от първите десетилетия на ХІХ век.

Сарашка работилница В сарашката работилница са представени и трите разновидности на занаята:
* седларство: изработване на ездитни седла и товарни седла (самари);
* хамутчийство: изработване на ремъчните принадлежности за впрягане на коне, магарета, мулета и камили – юзди, оглавници, хамути и др.;
* тапицерство: обшиване на седлата с подплънки от слама, вълна или други омекотяващи материали.
* интересно е, когато майсторът работи, седнал на “кончето”.

Ножарска работилница
В ножарската работилница може да се добие представа и узнаят подробности за историческия развой и разнообразие на хладните оръжия (особено през последните две столетия), както и да се наблюдава умението на майстора-ножар, чиито изделия се предлагат за покупка или поръчка.

Златарска работилница
В златарската работилница освен умението на майстора, в отделни витрини магат да се видят не само образци от рудите и кристалите, добивани в мините на Златоградско, но и характерни ювелирни произведения – с различно предназначение, разпространени особено в Средните Родопи. Предлагат се сувенири – и в зависимост от тяхната взаимна обвързаност с отделни зодии или дишни календарни цикли.

Медникарска работилница
Медникарството е най-ранният занаят, свързан с металообработването. Българските майстори-медникари от Среднородопието (Централните Родопи) имат вековна известност. С таланта на художник и сръчните си ръце златоградският майстор създава произведения на изкуството.

Грънчарска работилница
Едно от най-древните домашни занятия, превърнало се може би най-рано в самостоятелен занаят и своеобразно изкуство, е грънчарството. “Магията - чрез която глината “оживява” в човешките ръце – гостите на ЕАК могат сами да почувстват...”. За изработения лично от тях предмет те получават специален сертификат.

Тъкачна работилница
Преди повече от два века Златоград е вече утвърден център на тъкаческия занаят /особено на аби и шаяци/. В тъкачната работилница на ЕАК се предоставя възможност не само да се видят произведенията на традиционното тъкачество и плетачество, но и да се почувства тръпката на тяхното създаване...


100 национални туристически обекта - Етнографски ареален комплекс Златоград

Местонахождение: Златоград
Надморска височина: 521 метра
Население: 7 902
Пощенски код: 4980
Телелефонен код: 03071

Географски координати:
41.387505, 25.086266


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: лятно:9.00 - 19.00
зимно: 8.00 - 18.00
Печат: Да
Възможност за нощувка: Къщи за гости или хотели в Златоград.
На палатка в полите на Родопите.
За контакти: 03071/ 44 74 , 03071/ 25 88
Маршрути: Върхът “Св. Илия” и параклисите “Св. Равноапостоли Константин и Елена”, “Св. Атанас” и “Св. Неделя”, намиращи се на едноименните върхове около Златоград, формират така наречената “Кръстата гора”. Маршрутите до трите параклиса на “Кръстата гора”, както и този до местността “Белите камъни”, край с. Старцево, представляват маркирани екопътеки. На многобройните си гости ЕАК предлага както пешеходни преходи по тези маршрути с квалифицирани планински водачи, така и обиколка с организиран транспорт.

Интерес за гостите на ЕАК представляват и намиращите се в близост до Златоград Археологическа пътека (до с. Мъженци, общ. Кирково) и ферма за щрауси (до с. Старцево).
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Етнографски ареален комплекс Златоград

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010