хижите в България
Хижите в България по:   планини   области   азбучен ред   Туризъм в България   100 национални обекта
Туризъм в България - хижа Чавдар
Намира се в местността Вихрушки поляни, западно от връх Баба/1787м./.
Представлява двуетажна сграда с капацитет 30 места , разположени в 2 стаи с над 10 легла и един апартамент, с вътрешни общи бани и тоалетни. Сградата е водоснабдена, електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Има баня с бойлер на дърва. Разполага с туристическа кухня и столова. Теренът наоколо е подходящ за къмпиране.


Share/Bookmark

хижа Чавдар
Хижа Чавдар

Местонахождение: Хижа Чавдар се намира в местността "Вихрушки поляни" в западния дял на Стара планина, западно от връх Баба, над село Буново

Георграфски координати:
+42° 45' 9.68", +23° 56' 18.43"
N42.752688, E23.938453


Вижте Хижите в България на по-голяма карта
Надморска височина: 1282 метра
Изходен пункт за обекта: село Буново - 2,00-2,30 часа. Пътеката е маркирана. При сухо време може да се стигне с автомобил по черен път (8 км). Селото е на 62 км от София

село Стъргел - 3,30 часа. Почвен път и пътека с частична марировка. Стъргел е на 54 км от София. Има автобусна връзка. Намира се на 4 км от село Долно Камарци, което е на ж.п. линията София-Бургас.

село Мирково- 4,00 часа. Маркирана пътека. Селото се намира на 68 км от София на ж.п. линията София-Бургас

град Етрополе- 4,00 часа. Маркирана пътека. Етрополе се намира на 87 км от София и на 27 км от Ботевград. Има редовни автобусни линии.
Стопанин: Туристическо дружество "Зелена България" - гр.София
телефони:
GSM: 0896 715 908, 0882 966 441
02/839 34 47 - вечер
За контакти: GSM: 0878 380 305
Маршрути
и съседни туристически
обекти:
връх Звездец (1655м )- 1,30 часа
хижа Мургана - 4,00 часа
хижа Рудината - 4,30-5,00 часа
туристическа спалня Витиня - 4,30 часа
хижа Братия и хижа Сакарджа се намират в землището на село Чавдар. През 2006 година хижа Братия е ремонтирана, а хижа Сакарджа е разширена

р. Тополница

Природният феномен "Казаните". Обявени са за природна забележителност през 1970 година. Разположени са на площ от 1,50 хектара. За тях се тръгва по посока на местността "Бостанлъка", разположена до река Тополница. Има два начина за стигане до мястото. Единият е по течението на реката, а другият е горски - той е по-предпочитан. Придвижването може донякъде да стане и с кола. Забележителността се намира в дола "Бербей" и на устието на "Злото дере". "Казаните" пет водопада, разположени между три огромни скали. Те са свързани верижно чрез големи дупки с диаметър пет метра. Всяка следваща е по-голяма. Реката се влива от едната в другата. Водата е падала върху скалите в течение на хиляди години и така са се образували дупки в тях. Поради това мястото се нарича "Казаните". Водата е ледена и бистра. Край този природен феномен се разпростира буйна растителност.

връх Света Петка. Местността се нарича така заради покровителката на селото-Светицата Петка. Мястото не е случайно, защото гледката от него е изключителна. От там се вижда цялата Златишко-Пирдопска котловина, дори и река Тополница. Върхът се намира на 650м. надморска височина. На това място още преди 120 години е бил поставен камъкът, с който се е почитала Св. Петка. На 6 февруари 2008година започва построяването на параклис в местността. Той е напълно завършен на 2 май същата година. За толкова кратко време чавдарчени успяват да построят място за отдих, беседка и сцена. Когато човек посети това място ще може да пийне глъдка студена вода от чешмата и да си направи топла храна на барбекюто. Освещаването на параклиса се осъщесви на празника на селото - 2 май 2008г. от Ловчанския митрополит Гавраил. В него могат да се провеждат годежи, крЪщенета и други, защото той работи всеки ден. Пътят до местността е изцяло подновен, през гората е създадена и еко пътека. Сега Св.Петка е често посещавана от чавдарчани и гости.
Изпращане на актуална
информация:
Вие стопанисвате хижата или сте турист, който я е посетил скоро.

Ще ви бъдем благодарни ако ни изпратите актуална информация за:
  - телефони на хижата за контакт;
  - описание на хижата;
  - описание на маршрути и съседни туристически обекти;
  - снимки на хижата.

Снимките обработете, като направите по-голямата страна с размер 900 пиксела. Архивирайте всички снимки в един файл(максимален размер на файла - 5GB) и ни го изпратете.
Към публикуваните в сайта снимки и текстове изпратени от вас ще бъде упоменато името на автора.

Пишете ни на адрес: info@tourism-bg.net
Хижите в България по:   планини   области   азбучен ред   Туризъм в България   100 национални обекта
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010