хижите в България
Хижите в България по:   планини   области   азбучен ред   Туризъм в България   100 национални обекта
Туризъм в България - хижа Цепина
Хижата се намира на 1000 м. надморска височина в подножието на крепостта Цепина. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет от 30 места. Водоснабдена, електрифицирана, отоплява се с печки на твърдо гориво, туристическа столова, музей.


Share/Bookmark

хижа Цепина
Хижа Цепина

Местонахождение: Подножието на крепостта Цепина, Родопа планина

Георграфски координати:
+42° 5' 2.37", +24° 7' 18.53"
N42.083993, E24.121813


Вижте Хижите в България на по-голяма карта
Надморска височина: 1000 метра
Изходен пункт за обекта: с. Дорково - 1,30 часа
гара Цепина (на теснолинейната жп линия Септември-Добринище) - 2,15 часа
гара Костандово (на теснолинейната жп линия Септември-Добринище) - 3,30 часа
Стопанин: Кметството в с. Дорково, тел. 0899 81 71 53
За контакти: Петър Арнаудов-управител
тел. 0899 817 153 с. Дорковo
Маршрути
и съседни туристически
обекти:
Палеонтологично находище-с.Дорково

Средновековна крепост “Цепина”
Наричана от хронистите “чутовна” и “недостъпна”. През XIII в. тя е столица на отделилия се от централната българска власт феодал – Деспот Слав,сестрин син на Калоян.Една от най - непристъпните родопски крепости е се намира върху усамотен връх от рида Каркария на Баташката планина. Крепостта е била оградена със зид, запазен до височина от 6 м и с дебелина 3 м. В най - високата част от крепостта се е издигала вътрешната крепост (цитаделата), заемаща площ от 1 500 кв.м. Стените й са запазени до височина от 2,5 м. Изключително впечатление на посетителя правят четирите щерни за вода, дълбоки до 10 м и определено опасни за живота на надвесилия се над тях. В крепостта са провеждани археологически разкопки и останките са консервирани и експонирани. В туристическата хижа под крепостта (на 10 мин) е създаден музей, в който могат да се видят част от намерените находки. Най-удобен изходен пункт за крепостта е с. Дорково, Ракитовско. От гр. Ракитово до селото са 7 км, а от последното до крепостта се стига по 6 - километров асфалтов път. За пешеходни туристи най-подходящото е да слязат на ж.п. гара Цепина на теснолинейната ж.п. линия Септември - Добринище, откъдето хижата и крепостта отстоят на около 3,30 часа.

Тракийските крепости в м. Пашино бърдо, край гр.Ракитово и светилището на “Алков камък” при гр.Костандово.

Биосферния резерват “Мантарица” , с най-старата гора сред всички родопски резервати. Включен през 1977г. в листата на Юнеско заедно с уникалното обиталище на глухари в м. “Петлите”.

Усетете величието на природата сред чудните ваяния на пещерата “Лепеница”, единствената в Балгария, където се срещат кратери, спелеолозите откриват бисери, а според Петър Берон сред великолепните скални образования живеят четири вида животинки, които не се срещат никъде другаде по света.

Картината се допълва от многобройните планински реки, богати на пъстърва и мряна, а във водите на високопланинския язовир “Батак” ,богат на сом, шаран, каракуда. Допълнителна тръпка за риболовците е зимният улов върху лед.

Искате да дообогатите ловната си колекция с мечка, вълк, лисица?! - Тогава вашият избор е дивечовъдна станция “Ракитово”, където ще ви осигурят всичко необходимо за един добър улов – транспорт, ловен водач, викач, носач, при необходимост – организиране на хайка.

Изпращане на актуална
информация:
Вие стопанисвате хижата или сте турист, който я е посетил скоро.

Ще Ви бъдем благодарни ако ни изпратите актуална информация за:
  - телефони на хижата за контакт;
  - описание на хижата;
  - описание на маршрути и съседни туристически обекти;
  - снимки на хижата.

Снимките обработете, като направите по-голямата страна с размер 900 пиксела. Архивирайте всички снимки в един файл(максимален размер на файла - 5GB) и ни го изпратете.
Към публикуваните в сайта снимки и текстове изпратени от вас ще бъде упоменато името на автора.

Пишете ни на адрес: info@tourism-bg.net
Хижите в България по:   планини   области   азбучен ред   Туризъм в България   100 национални обекта
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010