хижите в България
Хижите в България по:   планини   области   азбучен ред   Туризъм в България   100 национални обекта
Туризъм в България - хижа Смолянски езера
Хижа Смолянски Езера се намира на 12 километра от град Смолян по пътя за Девин. Построена е в местността Смолянски езера, южно от връх Снежанка на 1526 метра надморска височина.

В масивна двуетажна сграда са разположени 42 легла - 2 легла в стая с тоалетна и баня, 1 апартамент с 6 легла, 1 апартамент с 4 легла и 32 легла в стаи с по 3 и 4 легла. Във всяка стая има мивка. Отоплението е с радиатори. Санитарните възли и баните са на първия етаж.

В непосредствена близост са построени и 5 бунгала. Всяко бунгало е с 2 стаи по 2 легла, една стая с 4 легла, санитарен възел и баня. През зимния сезон се използва само едно бунгало. Отоплението е с акумулиращи печки.

Ресторант и битова зала могат да се използват от туристите. Ресторанта е на 2 етажа и има великолепна камина. Можете да поръчате да ви сготвят желаната от вас храна. Цените са от 2 до 5 пъти по-ниски отколкото в Пампорово.

В приземния етаж има ски гардероб. При желание можете да използвате квалифициран ски учител. На 15 метра от хижата ще откриете ски влек и отлична писта за начинаещи. Цената за използване на лифта на ден е 2 лева. Условията за обучение на начинаещи скиори са отлични.

На 400 метра северно от хижата се намира двуседалков лифт, който отвежда до връх Снежанка за 15 минути. От Пампорово със ски по южната писта за около 12-15 минути се спускате до хижата.


Share/Bookmark

хижа Смолянски езера
снимка: Георги Аврамов      

Хижа Смолянски Езера

Местонахождение: Разположена е в едноименната местност, южно от връх Снежанка в Родопите.

Георграфски координати:
+41° 37' 10.12", +24° 40' 28.83"
N41.619477, E24.674675


Вижте Хижите в България на по-голяма карта
Надморска височина: 1526 метра
Изходен пункт за обекта: От град Смолян по пътя за Девин на на 12 километра
Пеш от град Смолян до хижа Смолянски Езера за около 3 часа.
Стопанисващо ТД: ТД " Карлък", Смолян 4701 , ул. Родопи № 57, тел. : 0301/ 6 26 90, GSM :0898 642 083
За контакти: Управител - Стоян Драгнев, телефон - 0301 / 6 34 58; GSM: 0899 873 125
Маршрути
и съседни туристически
обекти:
езеро Лагера - 0,30 часа
Тревно езеро, Бистро езеро, Мътно езеро - 1,30 часа
връх Снежанка през пистата - 1,30 часа
хижа Студенец - 2,30 часа
град Смолян - 3 часа
Пампорово през хижа Студенец - 3,30 часа

Смолянските езера
Смолянските езера се намират на левия склон на долината на река Черна и на север под Орфеевите скали и връх Снежанка. Езерата са пръснати навсякъде по цялата долина, от Орфеевите скали до самия Смолян. Образувани са в тилни понижения на голямо свлачище, резултат от контакта между риолитните скали и подстилащите ги водоупорни палеогенни седиментни скали. В миналото езерата са били около 20 на брой, но днес добре оформени са 7 езера, другите са се превърнали в блата. През пролетта и есента на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца. Други езера са превърнати в рибарници, а едно е дъно на малък язовир.

Първото езеро е в края на Смолян, в ляво от пътя за Пампорово и Пловдив - Керяновия гьол (известно още като Платеното). В долния си край то е преградено изкуствено и така се е получило едно най-големите по размери езера. Точно над него, на 50 метра върху пътя, в долния край на поляните се намира друго по-малко езеро - Милушевия гьол. По-нагоре покрай самия път за Девин, под квартал Езерово е разположено третото езеро - Силажа. В долния си край има малко островче обрасло буйно в тръстика Тук има удобни места за къмпингуване и риболов. Малко по-нагоре по пътя на големия завой е другото езеро - Османовия гьол. Около него има още две-три по-малки езерца, но през лятото някои пресъхват. Още по-нагоре, по пътя за хижа "Смолянски езера" и след това в ляво, се намира може би най-голямото по площ езеро - Лагера. Тук също има удобни места за къмпингуване и риболов.

Най-красиви са последните три езера. Те са разположени най-нависоко под самите скали. Малко след отклонението за хижа "Смолянски езера" по пътя за лифта вдясно се намира Тревното езеро. Около 30% от площта му е заета от торфен пласт дебел 1 метър, на който през лятото растат буйни треви. На 6 метра от Тревното езеро се намира Бистрото езеро. Двете езера са свързани с речен ръкав, който минава между многото струпани камъни между двете езера. Бистрото езеро е може би най-красивото езеро, във водите му се оглеждат вековните смърчове на източния му край, в другия край на езерото са пръснати като малки острови големи камъни. Езерото е дълбоко не повече от 1 метър, дъното ясно се вижда през кристално чистите му води. В долният край на езерото има изкуствен насип, по който минава туристическия път за х. Студенец. Малко по-надолу по поляните, на около 200 метра под езерото, има изворче, чийто води най-вероятно идват от езерото.

Най-горното езеро - Мътното езеро се намира на 200 метра от Бистрото и Тревното езеро. До там води стръмна пътека, която започва от пътя, който е между двете езера. При изкачването си към най-горното езеро туристите трябва да внимават - има опасност от падащи камъни. След кратко изкачване по широката и стръмна пътека изведнъж изниква езерото. Гледката е впечатляваща, езерото е закътано в гъстите смърчови гори непосредствено под скалите. Светлината трудно достига до него през високите смърчове, водите на езерото са сякаш тъмни и черни, от там и името му - Мътното . Това е най-дълбокото от всички езера - 4,5 метра.
Изпращане на актуална
информация:
Вие стопанисвате хижата или сте турист, който я е посетил скоро.

Ще ви бъдем благодарни ако ни изпратите актуална информация за:
  - телефони на хижата за контакт;
  - описание на хижата;
  - описание на маршрути и съседни туристически обекти;
  - снимки на хижата.

Снимките обработете, като направите по-голямата страна с размер 900 пиксела. Архивирайте всички снимки в един файл(максимален размер на файла - 5GB) и ни го изпратете.
Към публикуваните в сайта снимки и текстове изпратени от вас ще бъде упоменато името на автора.

Пишете ни на адрес: info@tourism-bg.net
Хижите в България по:   планини   области   азбучен ред   Туризъм в България   100 национални обекта
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010