хижите в България
Хижите в България по:   планини   области   азбучен ред   Туризъм в България   100 национални обекта
Туризъм в България - хижа Чернатица
info
31.07.2020г.

Хижа "Чернатица", бивша "Консомолска" е изградена от туристическо дружество "Руен" – град Пловдив със съдействието на ЦС на БТС през 1974 г.
Намира се на 1355 м.н.в. сред просторна поляна оградена от иглолистна гора в местността Дългата нива.
Хижата е модерна триетажна сграда с 80 легла, стаи с 2 и 4 легла. На всеки етаж има стаи със самостоятелен санитарен възел и на четири стаи с общ санитарен възел, добре уреден ресторант, туристическа столова.
Тя е една от хижите с най-добри вътрешни архитектурни решения. Електрифицирана е, водоснабдена (постоянно течаща топла вода)и канализирана. В стаите е поставен ламинат, а в ресторанта и туристическата кухня нов теракот, претапицирани са и част от мебелите.

Като най-удобен изходен пункт е град Пловдив, откъдето с редовните автобуси от автогара "Родопи" до хижа "Здравец" се пристига за около час. След площадката на спирката има построен параклис и продължавайки успоредно на главния мек път ще стигнете до моста на река Студенецка, откъдето право нагоре за около 35 мин. през лятото и 45 минути през зимата ще стигнете до хижа "Чернатица".
По главния път след 1 час се пристига на летовище "Студенец". От там на 10 минути, по посока Бяла Черква, се отделя добре очертана маркирана пътека с надпис хижа "Чернатица" Минава се през чудно красиви местности, където има изградени чешми от туристи ветерани. След около 30 минути се пристига на хижа "Чернатица" издигната на южния скат на плоския връх "Къркъма".

Любителите на по-големи преходи могат да отидат през местността Кулата до летовище "Бяла Черква" за около 2.30 часа и оттам за хижа "Персенк" и "Еркюприя", до хижа "Руен" и едноименния връх (1215 м.н.в.) (за предпочитане през хижа "Здравец") за около 3.30 часа, до хижа "Равнища" през хижа "Здравец" за 4 часа.

Всички туристически пътеки за летовище "Бяла Черква", хижа "Руен", хижа "Здравец", хижа "Равнища" и "Студенец" са много добре маркирани. Необходимо е да се следи обозначения цвят на маркировката за посоката, в която сме тръгнали. Във всички посоки има достатъчно чешми с бистра студена вода. Особено по пътя за Кулата – "Бяла Черква" и в околностите на хижата може да си наберем горски плодове – боровинки, ягоди, малини, билки, и гъби.

Хижа "Чернатица" е подходяща за посещения през всички сезони на годината поради удобствата, които предлага на любителите туристи и активно почиващите.

Share/Bookmark

хижа  Чернатица


Хижа Чернатица

Местонахождение: Дял Чернатица, Белочерковски рид в Западни Родопи , в местността Дългата нива, близо до изворите на р.Луковица

Георграфски координати:
+41° 59' 9.43", +24° 41' 41.59"
N41.985953, E24.694887


Вижте Хижите в България на по-голяма карта
Надморска височина: 1335 метра
Изходен пункт за обекта: хижа Здравец - 1,30 часа по маркирана пътека
Стопанин: ТД "Руен"- гр. Пловдив, ул. "П. Евтимий" 32
тел. 032 626 275
GSM: 0882 966 397
За контакти: GSM: 0896815848, 0884548303
Здравко Дошков, Елка Дошкова
Маршрути
и съседни туристически
обекти:
хижа Здравец - 1,30 часа
хижа Руен - 3,30 часа
летовище Студенец - 1,20 часа
лететовище Бяла черква - 2,35 часа
хижа Равнища - 3,00 часа

Близки 100 национални туристически обекта:
Връх Снежанка - Родопи Пампорово
Изпращане на актуална
информация:
Вие стопанисвате хижата или сте турист, който я е посетил скоро.

Ще ви бъдем благодарни ако ни изпратите актуална информация за:
  - телефони на хижата за контакт;
  - описание на хижата;
  - описание на маршрути и съседни туристически обекти;
  - снимки на хижата.

Снимките обработете, като направите по-голямата страна с размер 900 пиксела. Архивирайте всички снимки в един файл(максимален размер на файла - 5GB) и ни го изпратете.
Към публикуваните в сайта снимки и текстове изпратени от вас ще бъде упоменато името на автора.

Пишете ни на адрес: info@tourism-bg.net
Хижите в България по:   планини   области   азбучен ред   Туризъм в България   100 национални обекта
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2011