Актуални новини

В българските земи ще откриете исторически паметници от седем велики цивилизации - първата европейска праисторическа цивилизация, тракий­ската, древногръцката, римската, византийската, старобългарската и ислямската. 

 
Караджов камък PDF Печат Е-мейл
Автор Георги Аврамов   
16 October 2010
Караджов камък е тракийско свещено място посветено на мъртвите. Разположен е в района на селата Мостово и Сини връх в община Асеновград. Оформя култов комплекс заедно с Белинташ и Кръстов връх.

Имате възможност да изберете за начало на своя преход: Кръстова гора, село Мостово или Белинташ. Най-лесен е прехода от Кръстова гора - движите се по почвен път по билото на планината и достигате до Караджов камък за 1.30 - 2 часа.

Излизате от гората и пред вас се открива внушителна гледка от две огромни скали и Караджов камък кацнал на тях. Скалният масив е дълъг около 400 м. и на места достига височина от 20 м. За да се качите горе е нужно да си припомните умения по катерене от детството. В помощ ще ви бъдат железен парапет и 2 дървени стълби.

Караджов камък

 

Караджов камък

 

Караджов камък

 

След изкачването достигате до Караджов връх на 1448 м. надморска височина. Гледката е омайваща - огромни скали вписани в иглолистна и широколистна гора. Красотата на това място не може да се опише, а само да се почуства.

Караджов камък

 

Караджов камък

 

Караджов камък

Снимки: Георги Аврамов

Фото галерия: www.georgi.gogo-bg.net/rodopi1010/

 

 

Последна промяна ( 16 October 2010 )
 
< Предишна   Следваща >
Copyright 2024 Туризъм в България: 100 национални туристически обекта, хижи, планини, природни забележителности, маршрути ....