Актуални новини

Най-големият християнски храм в средновековна Европа е Голямата Базилика(99x30 метра) в столицата на България Плиска. Базиликата в Плиска е по-голянма от Света София(79 метра) в Константинопол и от Свети Петър в Рим.

Археологически резерват - Плиска

 
Девненските извори PDF Печат Е-мейл
Автор Георги Аврамов   
08 November 2010

По пътя от Варна към Провадия, близо до град Девня, в подножието на варовиковите хълмове, наречени Кайраци, бликат около 30 извора, разположени сравнително близо един до друг в седем изворни групи.

Това са прочутите Девненски извори , които са най-големите карстови извори в България.

Всяка секунда от тях се изливат около 3200 литра вода с постоянна температура (17-20 градуса), която не замръзва през зимата и не се влияе от сезонните климатични промени. Тя образува по-големи и по-малки поточета, които съединени образуват р. Девня - старата Потамос.

До 1936 г. изворите били известни предимно с турските си имена: Халкалията , Кара дипсиз ( Черният бездънен ), Хавуз ( Вълшебният ), Адата ( Островът ), Делидушка ( Лудетина ), Баш гьоз ( Окото ), Куртбей.

Най-голям и многоводен е Бездънният извор (Кара дипсиз). Той образува внушително езеро, което в миналото е било обрасло с доста растителност, но сега е изчистено и туристите могат да се любуват от близо на красотата му плавайки с лодка във водите му. Този извор задвижва голяма мелница разположена в южния край на извора.

Девненските извори

Най-красив и достъпен за туристите е малкия Хавуз (водоем, басейн от ар.-тур), наречен Вълшебният извор. Каптиран е в четириъгълен басейн с височина на стените 4-5м. Образува воден пад, който задвижва в близост воденица.

Девненските извори


Карта на района на Девненските извори

Целия басейн е потънал в зелени водорасли, които със своите чудни багри омайват окото и душата. Слънчевите лъчи се пречупват, чудните багри се смесват и човек не може да се налюбува на неописуемата феерична гледка.

Девненските извори

А наоколо кичестите тополи, разперили клони над извора се отразяват и трептят във вечно раздвижената му вода и така увеличават неговата прелест.

Девненските извори

Гледката се допълва и от чисто материални предмети по дъното на басейна, подхвърлени монети от мечтатели за сбъдване на неосъществени мечти. Дали се сбъдват? Можем само да гадаем и тайно да се надяваме и нашите мечти да станат реалност.

Девненските извори

Според преданията, Вълшебният извор е бил любимо място за отдих на Марциана - сестрата на римския император Траян, който през I в.пр.н.е. завладял тракийското селище, възникнало около изворите. Той го превърнал в мощна крепост, която нарекъл Марцианополис. Самият извор също бил кръстен на сестрата на императора.

Източно от Хавуза, почти на една редица са разположени изворите Лудетината (Делидушка), Адата и Суютлията. Буйният и красив извор Лудетината образува езеро широко около 35 м. Главното гърло на извора е разположено в източния край на басейна и образува мощен подводен фонтан.

Изворът Адата е с диаметър 40 м и образува два басейна свързани с канал. В най-северната част на Девненските извори в подножието на варовита стена наречена "Голям Кайрак" бликат водите на изворите Окото (Башгьоз) и Халкалията. Водите на тези извори се сливат с водите на р. Черненска.

Девненски извори, даряват туристите с неповторими гледки и вълшебни усещания, които се помнят завинаги.

Последна промяна ( 08 November 2010 )
 
< Предишна   Следваща >
Copyright 2024 Туризъм в България: 100 национални туристически обекта, хижи, планини, природни забележителности, маршрути ....